Skip to main content
CARNet Users Conference 2017

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
9.9MB

UR3 kolaboratovni robot - problemi i rješenja

Škola je nabavila modernog industrijskog robota UR3 s 6 neovisnih stupnjeva slobode gibanja. Nakon ushićenja bili smo iznenađeni činjenicom da u kompletu nije došao niti jedan alat, što je značilo da cijeli sustav postaje nedovoljan za bilo koju vrstu poslova i obuku koju smo trebali izvoditi. Još više smo se iznenadili kada smo tražeći na internetu vidjeli cijene pojedinih alata, bile su astronomske. Brzo smo shvatili da je za školu jedini izbor izraditi alate prema našim potrebama: električnu hvataljku, elektromagnetni alat, laser i vakumski držač. Prilikom izrade alata kombinirati smo različite tehnologije: 3D dizajn u CATIA-i, 3D printanje na vlastitim 3D printerima, elektrotehniku za električne proračune i implementaciju pogonskih sustava kao i poslove upravljanja, te primijenjene informatičke tehnologije za programiranje skriptnih procedura koje podržavaju nove alate i olakšavaju njihovo korištenje u praksi. Kako naši učenici iz područja mehatronike i tehničke gimnazije tijekom četvrte godine slušaju kolegije iz robotike uključili smo i njih u sve gore navedene faze izrade i programiranja alata.

Zlatko Ruščić
Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci, Hrvatska

On je Zlatko Ruščić. Rođen je 7.12.1962 godine u Vrbanji, gdje je završio osnovnu školu. Nakon toga je u Zagrebu završio srednju politehničku školu Rade Končar. Obrazovanje je nastavio na tadašnjem elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, gdje je diplomirao na smjeru radiokomunikacije i profesionalna elektronika. Po završetku fakulteta počeo je raditi u informatičkoj djelatnosti kao sistem inženjer i mrežni specijalist. Radio je u tvornici kombajna Đuro Đaković u Županji, te u Županjskoj i Vinkovačkoj banci. U tehničkoj školi Ruđera Boškovića Vinkovci počeo je raditi 2004 godine, gdje se i sada nalazi. Osim stručnih predmeta u okviru škole vodi i dio centra novih tehnologija u dijelu robotike, te drugih poslova vezanih za programiranje i informatičke tehnologije. Prošle godine je od strane županije imenovan e-tehničarem za našu školu i aktivno je uključen u cjelokupni proces vezan za e-škole.

Mirko Ožvat
Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci, Hrvatska

On je Mirko Ožvat. Rođen je 17.11.1983. godine u Brčkom, osnovnu školu je završio u Soljanima. Nakon toga je u Županji završio Tehničku školu smjer strojarski tehničar. Visoku stručnu spremu je stekao na strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu, gdje je diplomirao na smjeru proizvodno strojarstvo. Po završetku školovanja počeo je raditi u osnovnoj školi na radnom mjestu nastavnika matematike. Tokom rada položio je pedagošku skupinu predmeta te je prešao u Tehničku školu u Županji, gdje je radio kao nastavnik stručnih predmeta podržanih računalnim programom CATIA i AUTO-CAD. U Tehničkoj školi Ruđera Boškovića Vinkovci počeo je raditi 2013 godine. Osim stručnih predmeta vezanih uz nastavu, intenzivno se bavi konstruiranjem u računalnom programu CATIA.

 

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2016 Zakon Group LLC