Skip to main content
CARNet Users Conference 2017

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
38.2MB

Socijalni inženjering - čovjek kao najveća ranjivost sustava

U interaktivnom će izlaganju biti riječi o vještini socijalnog inženjeringa s naglaskom na prepoznavanju mogućnosti, ali i opasnosti što ih socijalni inženjering nosi u okviru svakodnevnog života, ali i u okviru sigurnosti na internetu.

Pomoću primjera iz svakodnevnog života ukazat će se na nedovoljnu osviještenost o postojanju socijalnog inženjeringa te pokazati kako socijalni inženjering tvori neodvojiv dio svakodnevnih interakcija između pojedinaca, na privatnoj, ali i poslovnoj razini.

Povijesnim će se primjerima prikazati pravac razvoja socijalnog inženjeringa te će se navesti najznačajniji slučajevi korištenja socijalnog inženjeringa od antike do suvremenog društva. Potom će se, s teoretskog polazišta, definirati socijalni inženjering u okviru sigurnosti na internetu te će biti ponuđene glavne kategorije razlikovanja velikog niza raznih slučajeva povezanih sa socijalnim inženjeringom.

Na temelju primjera hrvatskih korisnika, prikazat će se najčešći oblici socijalnog inženjeringa prema prije spomenutim kategorijama.

Samo izlaganje završava rekapitulacijom prikazanog materijala uz savjete stručnjaka za računalnu sigurnost o tome na koji način možemo umanjiti mogućnost da budemo žrtve socijalnog inženjeringa.

Nakon izlaganja se otvara rasprava na kojoj sudionici među sobom raspravljaju o tome na koji je način najbolje podići razinu sigurnosti.

Svan Hlača
CARNet NCERT, Hrvatska

Student završne godine sociologije te entologije i kulturne antropologije pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlen 3 godine u korisničkoj podršci CARNeta. Nakon rada u podršci prelazi u Nacionalni CERT.

Marko Stanec
CARNet NCERT, Hrvatska

Marko Stanec posljednjih pet godina radi u CARNetovom odjelu za Nacionalni CERT kao inženjer za računalnu sigurnost, a prethodno u odjelu za računalnu sigurnost. Bavi se obradom računalnih incidenata, provjerom ranjivosti računalnih sustava te razvojem internih aplikacija za automatizaciju obrade incidenata odnosno automatizaciju obrade rezultata provjere ranjivosti.

 

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2016 Zakon Group LLC