Skip to main content
CARNet Users Conference 2017

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
21.2MB

Financijska pismenost-pozelenimo i uštedimo

Brzi razvoj znanosti i tehnologije zahtijeva efikasniji, brži način prenošenja i usvajanja znanja. Jedna od uspješnijih i popularnijih nastavnih metoda je projektna nastava gdje učenici korištenjem suvremene tehnologije istražuju i uče. Niz godina u školi imamo izvannastavnu grupu „Mladi istraživači“. U ovakvom okruženju učenici imaju priliku izraziti svoju kreativnost, inovativnost, testirati pretpostavke, isprobati moguća rješenja i slobodno istraživati. U konačnici postaju aktivni sudionici vlastitog razvoja. Razvijaju generičke kompetencije, komunikacijske i socijalne vještine, uče se obuhvatnije razmišljati. Kako bi učenicima približili znanost i zainteresirali ih, organizira se u našoj školi „Dani prirodoslovlja“ gdje se prezentiraju znanstveni sadržaji na popularan način. Cijela smotra zamišljena je kao niz predavanja, radionica i izložbe učeničkih radova. Realizirane teme su „Gospodin Pi u svemiru“, „Fizika u kinetičkoj umjetnosti“, „Što je fizika dala medicini“, te posebni projekt ove godine „Financijska pismenost (pozelenimo i uštedimo)“. Projekt „Financijska pismenost (pozelenimo i uštedimo)“ je trajao tri mjeseca i prezentiran je tijekom Europskog tjedna novca. Cilj projekta je učenike na zabavan i poučan način potaknuti na razmišljanje i brigu o vlastitim financijama i klimatskim promjenama u njihovoj bliskoj i dalekoj budućnosti. Najprije se testirala financijska pismenost učenika, zatim su učenici podijeljeni u timove, a svaki je tim dobio svoj zadatak. Kroz timski rad i suradničko učenje učenici su stekli specifične numeričke, statističke i logičke vještine koje se odnose na spretnost u računanju, preračunavanju i razumijevanju financijskih kalkulacija te su usvojili ključne kompetencije u pogledu zaštite okoliša. Znanje je dinamičan proces, a tehnologija nam omogućava dodatni način stjecanja znanja.

Ana Paradžik
Zdravstvena škola Split, Hrvatska

Diplomirala fiziku na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Splitu. Radi Zdravstvenoj školi Split gdje predaje fiziku, biofiziku i elektroniku. U svrhu povećanja zainteresiranost mladih za znanosti, u školi vodi izvannastavnu aktivnost „Mladi istraživači“ i sudjeluje u nizu projekata (Tjedan hrvatskih izumitelja, Festival znanosti, Tjedan prirodoslovlja u Zdravstvenoj školi Split, Dan broja Pi, Dioklecijanovog vodovoda, Večeri znanstvenih dokumentaraca). U slobodno vrijeme voli čitati, gledati filmove, putovati i družiti se s prijateljima.

Marija Jurišić Šarlija
Zdravstvena škola Split, Hrvatska

Po struci profesorica matematike i fizike, radi u Zdravstvenoj školi u Splitu kao nastavnik matematike i fizike. Početkom 2016. godine napredovala u zvanje mentora. U školi vodi izvannastavnu aktivnost „Mladi istraživači“ i sudjeluje u nizu projekata (Večer matematike, Festival znanosti, Festival matematike, Tjedan prirodoslovlja u Zdravstvenoj školi Split, Tjedan hrvatskih fizičara, Dan broja Pi, Tjedan novca…) s ciljem popularizacije znanosti. Voli svoj posao, nova iskustva, dobro društvo i pozitivnu energiju.

 

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2016 Zakon Group LLC