Skip to main content
CARNet Users Conference 2017

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
29.0MB

Meteorološka stanica (Projekt Grunf)

Projekt je nastao zbog potrebe da se prate promjene vremenskih uvjeta i sukladno tome vrše određene radnje. Meteorološka stanica (u daljnjem tekstu samo stanica) je napravljena od većinom recikliranog materijala, imajući na umu njenu energetsku učinkovitost u radu i neovisnost o električnoj mreži da bi se mogla postaviti na udaljene lokacije bez bojaznosti da će ostati bez struje. Mjerni instrumenti su kombinacija vlastito projektiranih elektroničkih instrumenata s recikliranim dijelovima iz raznih uređaja, te vlastito projektiranim na 3D printeru napravljenih dijelova i naravno nekoliko specifičnih dijelova koje ipak nismo mogli napraviti ni naći. Stanica koristi kao jezgru Arduino mikroupravljač za kontrolu svih instrumenata i očitanje svih relevantnih parametara za praćenje meteoroloških zbivanja. Parametri koje pratimo su temperatura, relativna vlažnost, tlak, brzina vjetra, smjer vjetra, razina padalina, izlazak sunca, zalazak sunca i sunčane sate. Podaci koje očitavamo se spremaju na memorijsku karticu ugrađenu u samu meteorološku stanicu, ali i moguće im je pristupiti putem bežične mreže računalom, odnosno pametnim telefonom. Stanica je energetski neovisna o naponskoj mreži. Ima vlastitu bateriju koja se puni solarnim ćelijama. Ćelije su stavljene na sustav za praćenje sunca, koji je također upravljan s istim mikroupravljačem, tako da ćelije uvijek budu pod optimalnim kutem prema suncu radi optimalne proizvodnje struje i skladištenja iste u bateriju. Interni baterijski sustav je 6V tako da je moguće dodavati nove module za proširenje kapaciteta i/ili proizvodnje. Projekt se povezuje s mnogo predmeta poput matematika, geografija, strojarske konstrukcije, računalstvo, fizika, obnovljivi izvori energije, mikroupravljači, senzorika, elektrotehnika, elektronika, te time ostavujemo potencijal kolektiva.

Danijel Pobi
Tehnička škola Ruđera Boškovića, Hrvatska

Rođen je 28.9.1984. u Vinkovcima gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon završene matematičke gimnazije, upisuje studij računarstva na Fakultetu Elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, gdje je i stekao titulu diplomiranog inženjera računarstva. Još tijekom studija radio je u nekoliko poduzeća u Zagrebu u svojoj struci. Nakon završetka studija radio je u privatnom sektoru. U Tehničkoj školi Ruđera Boškovića počeo je raditi u rujnu 2015. godine kao nastavnik računalstva i elektrotehničke skupine predmeta. Istaknuo se u svom području, te često potiče učenike na kreativan rad i da razmišljaju van okvira. Uvijek voljan pomoći kolegama. Kritičan, realan i tip osobe koju se voli ili mrzi. Uvijek spreman na suradnju s svim profesorima i učenicima, te se istaknuo na nekoliko projekata. Često surađuje s kolegama iz strojarstva, matematike, fizike i arhitekture. Ove godine zapaženi rezultat ostvarilo s kolegama iz matematike, fizike i strojarstva na izradi meteorološke stanice na proljetnoj školi fizike, te se s tim projektom prijavljuje na CUC. Njegova matična škola je u projektu e-škole, pa sudjeluje i u tim radionicama.

Mirna Stojanović
Tehnička škola Ruđera Boškovića, Hrvatska

Rođena je 22.10. 1974. u Vinkovcima, gdje završava osnovnu i srednju školu. Studij matematike i fizike upisala na Pedagoškom fakultetu u Osijeku, a diplomirala na Odjelu za matematiku na području kvantne fizike. Prvo zaposlenje kao apsolvent dobiva u OŠ Ivana Mažuranića Vinkovci, kao nastavnik matematike gdje sa učenicima ostvaruje zapažene rezultate. Nakon toga prelazi u Tehničku školu Ruđera Boškovića gdje radi i danas kao nastavnik mentor nastavnog predmeta matematika. Godinama surađuje sa ncvvo na ocjenjivanju državnih matura, te u radu različitih stručnih radnih skupina. Prije nekoliko godina sudjelovala je u radu stručne radne skupine za ocjenjivanje kvalitete udžbenika, područje fizika. Sudjeluje i na Proljetnim školama fizike gdje sa svojim učenicima iskazuje kreativnost i ljubav prema svom poslu. Ove godine sudjelovala je sa svojim učenicima na Festivalu matematike u Varaždinu, gdje su osvojili prvo mjesto u kategoriji predavanja i prezentacija. Uvijek je spremna na suradnju, što je ove godine pokazala na projektu izrade meteorološke stanice sa kolegama sa područja računarstva i strojarstva. Sa tim projektom sudjelovali su na proljetnoj školi fizike gdje su ostvarili zapažene rezultate. Trenutno radi na projektu interaktivne karte Europe sa kolegom Danijelom Pobijem, sa kojim se i prijavljuje na CUC. Njezina matična škola je u projektu e- škola, tako da uz sve obveze na poslu sudjeluje i u brojnim edukacijama.

 

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2016 Zakon Group LLC