Skip to main content
CARNet Users Conference 2017

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pdf
2.1MB

Poslužitelji, prozori i pingvini

Platiti ili ne platiti? Tipkati ili klikati? Postoji li potreba za učenjem linuxa? Trebaju li nam uopće poslužitelji? Kako je sistemska administracija izgledala jučer i što nam donosi sutra. Kroz ovu prezentaciju autori donose povijesni pregled te iznose svoje viđenje razvoja operacijskih sustava i usluga iz perspektive sysadmina.

Ljubomir Hrboka
CARNet

Ljubomir Hrboka diplomirao je na FESBu 1998. godine. Od 1999. do 2006. godine radi kao sistem inženjer, prvo na Veleučilištu, a zatim na Sveučilištu u Splitu. Od 2006. godine pa sve do danas radi u CARNetu na radnom mjestu inženjera računalnih sustava. Trenutačno radi na sustavima za upravljanje sadržajem na webu i web sučeljima za konfiguraciju i nadzor rada poslužiteljskih servisa poput DNS, Bacula i Nagios.

Ivan Capan
CARNet

Ivan Capan prvi se put susreo s Linuxom instalacijom Debiana 1.3, a od tada put ga je vodio raznim distribucijama da bi napravio puni krug preko Centosa te se opet vratio Debianu kao sistem inženjer unutar CARNeta. Zagovornik je koncepcije slobodnog softvera pa je svoje stavove i promociju iznosio duži niz godina u PC chip računalnom mjesečniku, a u zadnje vrijeme i putem kolegija na visokim učilištima. Otkad je postalo popularno spajati elektroniku bez previše lemljenja zanimaju ga i small-board-računala (odnosno sve gdje se može instalirati Linux) i prototipiranje.

 

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2016 Zakon Group LLC